2016. május 14., szombat

Lissabon - A város gyalog egy nap alatt/1.rész

2016. május 1.

Korán kelünk és a már ismert útvonalon (742-es busz, 15-ös villamos) utazunk be a városba. A pékségekben sok finomságot lehet beszerezni. Ezek a vanília pudinggal töltött dolgok, amikért mások úgy odavannak, számunkra ehetetlenek. Rettenetesen édesek és a vaníliát sem szeretjük, így sonkával, sajttal töltött leveles tésztás dolgokat veszünk. 

A mai napi túránkat ismét a Praça do Comércio tértől kezdjük és ma legyalogoljuk a lábunkat, mert szerintem legalább 20 kilométert menetelünk ezen a napon és ebben jó sok meredek szakasz is van. Forró, napos idő van, az érkezésünk napjához képest, sokkal melegebb. 

Először felmegyünk a Diadalív tetejére, mely az Rue Augusta utca elején áll. 2,50 a belépő (Arco da Rua Augusta). Innen ilyen a kilátás:
Ugyanazon a vonalon, ahol a 28-as villamos felfelé megy, indulunk el gyalogosan Baixa és Alfama negyed óvárosi utcái felé. Elsőként a Sé katerdálist érintjük és utána a Santa Luzia kilátót, mint tegnap. 


Ezután a Castello következne a könyv menetrendje szerint, de mivel ezt tegnap megnéztük, most eltérünk a javasolt útvonaltól és tovább megyünk az Igreja de Graça templom és annak kilátója, a Miradouro de Graça-hoz. Hihetetlenül hangulatos és barátságos az egész belváros. Innen látjuk a Miradouro Senhore do Monte kilátót, és el is indulunk oda. Mindegyik kilátóból nagyon klassz a rálátás a város különböző részeire és a hangulatuk, ezek alatt a hatalmas, gömbölyű lombos pínea fenyők alatt, a gyanta illatával és a kávézókkal egyszerűen csodálatos, már csak a kabócák csörgése hiányzik. A harmadik kilátóból visszafelé ugynazon az úton megyünk és ismét elérjük a második kilátót, ahol leülünk egy cappucinora. A cappucino 1,50 Euroba kerül és csak akkora, mint otthon egy espresso, de isteni finom. Itt a szerencse kérdése, hogy éppen megüresedik-e egy asztal.
A városban sok helyen van nyilvános wc, néhol ingyenes, néhol fizetni kell érte. Sokszor beengednek kávézókba, vagy étterembe is, vagy nagyobb áruházakba, de így is lehet: 2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép fotók, gratulálok. Izgalmas egy utazás lehetett. Természetesen nekem még mos is a fürdőzős-madaras fotók tetszettek a legjobban :-)

    VálaszTörlés