2016. május 14., szombat

Lissabon - A város gyalog egy nap alatt/1.rész

2016. május 1.

Korán kelünk és a már ismert útvonalon (742-es busz, 15-ös villamos) utazunk be a városba. A pékségekben sok finomságot lehet beszerezni. Ezek a vanília pudinggal töltött dolgok, amikért mások úgy odavannak, számunkra ehetetlenek. Rettenetesen édesek és a vaníliát sem szeretjük, így sonkával, sajttal töltött leveles tésztás dolgokat veszünk. 

A mai napi túránkat ismét a Praça do Comércio tértől kezdjük és ma legyalogoljuk a lábunkat, mert szerintem legalább 20 kilométert menetelünk ezen a napon és ebben jó sok meredek szakasz is van. Forró, napos idő van, az érkezésünk napjához képest, sokkal melegebb. 

Először felmegyünk a Diadalív tetejére, mely az Rue Augusta utca elején áll. 2,50 a belépő (Arco da Rua Augusta). Innen ilyen a kilátás:








Ugyanazon a vonalon, ahol a 28-as villamos felfelé megy, indulunk el gyalogosan Baixa és Alfama negyed óvárosi utcái felé. Elsőként a Sé katerdálist érintjük és utána a Santa Luzia kilátót, mint tegnap. 






Ezután a Castello következne a könyv menetrendje szerint, de mivel ezt tegnap megnéztük, most eltérünk a javasolt útvonaltól és tovább megyünk az Igreja de Graça templom és annak kilátója, a Miradouro de Graça-hoz. Hihetetlenül hangulatos és barátságos az egész belváros. 











Innen látjuk a Miradouro Senhore do Monte kilátót, és el is indulunk oda. Mindegyik kilátóból nagyon klassz a rálátás a város különböző részeire és a hangulatuk, ezek alatt a hatalmas, gömbölyű lombos pínea fenyők alatt, a gyanta illatával és a kávézókkal egyszerűen csodálatos, már csak a kabócák csörgése hiányzik. A harmadik kilátóból visszafelé ugynazon az úton megyünk és ismét elérjük a második kilátót, ahol leülünk egy cappucinora. A cappucino 1,50 Euroba kerül és csak akkora, mint otthon egy espresso, de isteni finom. Itt a szerencse kérdése, hogy éppen megüresedik-e egy asztal.
























A városban sok helyen van nyilvános wc, néhol ingyenes, néhol fizetni kell érte. Sokszor beengednek kávézókba, vagy étterembe is, vagy nagyobb áruházakba, de így is lehet: 



2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép fotók, gratulálok. Izgalmas egy utazás lehetett. Természetesen nekem még mos is a fürdőzős-madaras fotók tetszettek a legjobban :-)

    VálaszTörlés

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről