2016. május 19., csütörtök

Probléma a képekkel, változtat a google, én meg szívok

Most kivételt kell tennem és nem az utazásról írok, hanem a problémáról, ami miatt hamarosan eltűnik az összes kép a blogomból. Valószínűleg csak az fogja ezt megérteni, aki szintén blogspoton keresztül blogol és ugyanazt az eljárást alkalmazta eddig, mint én. Azaz én a Picasa 3 nevű program segítségével feltöltöttem a képeimet a Picasaweb nevezetű internetes szerverre, vagy tárhelyre és ott tároltam, majd, mivel a picasaweb és a blogspot egybe tartozó google szolgáltatás volt, a blogban a kép beillesztése alatt a "picasawebalbumok szolgáltatásából" című gomb segítségével megjelenítettem a webalbumaimat és rákattintással sorba behúztam a blogba, az oda már elmentett képeket. 

Mivel google pajtás most úgy döntött, hogy ezt a szolgáltatást (picasa) lassan de biztosan megszünteti, és egy új szolgáltatást ad helyette, melynek google photos a neve, május elsejétől kezdve elkezdte folkozatosan és folyamatosan átmásolni az emberek picasa webalbumait erre az új helyre. 

Mivel a blogban a képek az elérhetési ösvény (út) vagy másnéven URL alapján jelentek meg, ami azt jelenti, hogy valójában nem is voltak a blogban, hanem a blog lehívta őket arról a helyről, ahol éppen pihentek, azaz a picasából, egy link segítségével...na most az új hely által, ez a link új lett. Úgyhogy, ahova most a blog odanyúl a képért, ott már nincs kép és helyette meg egy új helyen van, aminek az URL-je persze nem jön automatikusn oda a blogba. 

Magyarul: 10 éve blogolok, kb. 10 ezer fotó van fent a blogban és ezek  mind el fognak tűnni, láthatatlanná fognak válni, és csak úgy tudom őket ismét láthatóvá tenni, ha egyesével elkezdem az URL-jüket a blogba bemásolni, ami ugyebár (mivel három blogom van) egy horrorisztikus munka lenne. Ezért most kissé romjaimban heverek és fogalmam sincs mi tévő legyek, de az is lehet, hogy feladom és befejezem a blogolást, ami rettentő nagy lelkibetegséghez vezetne, hiszen ez a legnagyobb szabadidő elfoglaltságom és hobbym, amiben kiélem magam. Rettentő sok örömet is okoztt eddig.

Várom olyanok hozzászólását, akik átlátják a dolgot és értenek is hozzás és van valami ötletük. 

Itt található a picasan az angol nyelvű információ erről az egészről. 

9 megjegyzés:

  1. Szia Andi! Én sajnos, informatikailag nem értek ehhez. De én is hallottam erről valamit. Én csak azt kérem, hogy ne hagyd abba a blogolást! Legalább ezt ne! Nem tudom, hogy ezután lesz-e elérhető webalbum? Mi lenne, ha csak egy album linket másolnál be adott utazásról szóló bejegyzéshez? Az új posztoknál pedig már lesznek majd új rendszer szerint képek. Csak ne hagyd abba! Bármit kitalálunk Neked! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt nem lehetséges. Minden egyes kép, egyesével van bele linkelve a blogba arra a helyre, ahol éppen látható, ezt csak egyesével lehet és nem pedig albumonként.

      Törlés
  2. nagyon sajnálom...sajnos ez van az ingyenes szolgáltatásokkal, nem lehet arra számítani, hogy örökké tartanak. Én is remélem, h ez nem veszi el a kedved, és folytatod a portugál bejegyzéseket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak félig volt ingyenes, mert nekem hamar betelt a tárhely és ávekig fizettem új tárhelyért, amit kvázi meg is vettem, most azt sem tudom, hogy az is elvész?

      Törlés
    2. én is fizetek tárhelyért, nálam úgy van, h azt az összes Google szolgáltatás használja...szóval nem veszik el. Itt nézd meg, hogy mutatja-e az összes tárhelynél:
      https://www.google.com/settings/storage?

      Törlés
  3. Nagyon szeretem ezt az utazós blogot, és a másikat is, amit sajnos abba hagytál. Rengeteg munkád van benne, és nekünk olvasóknak nagyon sok örömünk van az élménybeszámolókból, a képekből. Én legalább így utazom...Remélem nem hagyod abba a blogot. Ica

    VálaszTörlés
  4. Nagyon köszönöm a bíztatást. Nem áll szándékomban abbahagyni a további blogoolást, de ha valóban láthatatlanná fog válni az összes eddig belinkelt jó 10 ezer kép, akkor már nincs lelki erőm ezeket visszaállítani egyesével (fizikai idő sincs erre, képtelenség). Viszont egy olyan blogot nem akrok, hiszen maximalista vagyok, ahol utazási sztorik lennének képek nélkül, hisz a képek a legfontosabbak. Még nem tudom, mi lesz a megoldás. üdv, Andi

    VálaszTörlés
  5. Na most frászt kaptam! Egyrészt attól, hogy abbahagyod a blogolást, másrészt attól, hogy nekünk is a Picasa-ban vannak a képeink! Ráadásul nem kaptam erről a változásról semmilyen értesítést, pedig gmail-em van! Az mondjuk már feltűnt, hogy a Picasa-nak volt egy remek szolgáltatása, ami összeállított egy szuper válogatást a feltöltött fotókból, ez megszűnt, amit nagyon sajnálok:( Ezek szerint nem ez volt az egyetlen változás.
    Nagyon bízom benne, hogy nem tűnnek el a képeid, és továbbra is részesei lehetünk az utazásaidnak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, már az összes képet átrakták az új helyre, de a picasában is láthatóak még, sőt a picasa feltöltővelis lehet továbbra is feltölteni. Csak amit május 1-től töltöttem fel, azokat már nem lehet a picasából direktlinkelnia blogba, hanem csak az új helyről a google.photosból...egyelőre nem tűnt el semmi, csak egy nagy adag májusi portugál kép, de azokat újra feltettem.

      Törlés

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről