2018. június 6., szerda

Madeira - Funchal, Monte

Május 6. 

Ma ki akartam aludni magam és fél 10-re állítottam be a vekkert, de felébredek már fél 9-kor. Ismét gyönyörű kék az ég. Ma Funchal a célpont, aminek csak egy hátránya van, hogy vasárnap lévén nincs nyitva a piaccsarnok, amit azért megnéztünk volna.
Funchal felé közeledve egyre szürkébb az ég és hűvösebb is van. Az útikönyv által javasolt parkolóházban tesszük le az autót, ami a teleferico (kabinos felvonó) kiinduló pontjánál van és nekiindulunk szépen komotósan a városnak. Fáradtak, nyűgösek vagyunk, a szürke ég sem motivál éppen, csak caplatunk céltalanul és az egészhez semmni kedvünk sincs.










A város központi részein sok virágos bódé és virágos dekoráció van. A lila jacaranda fák is éppen most virágoznak. Van a főutcában egy cicomás kávéház/cukrászda, itt eszünk nagyon drága fagyit, de isteni finom és egy gombók három normál gombócnak felel meg, szóval megéri.























Mikor már úgy érezzük, eleget láttunk, kávézóban üldögélésre vágyunk és ahogy elindulunk a felvonó másik oldalán a város másik fele felé, ahol egy sárgára festett erőd van, afelett találunk egy kellemes teraszos kávázót, itt iszunk cappucinot, ami első alkalommal hasonlít mind mennyiségre, mind ízre egy cappuccinora. Jó drága is (5,40 a kettő).









Azután felmegyünk a telefericóval Montéba (15 Euro fejenként oda-vissza), na ott kapásból x fokkal hidegebb van és esik az eső is. Szinte ember fia sincs az utcákon és a fonott kosarak „szánkók“, amik ennek a helynek a vonzó erejei, a falhoz vannak állítva, összeközötve, nem üzemelnek. A Monte Palace trópusi kertje nem igazán érdekel, mert a leírás és a képek szerint tele van minden ilyen keleti ttemplomot idéző giccses vacakkal, amikre mi nem vagyunk kíváncsiak, meg amúgy is már késő van, csak egy óra hosszát van már nyitva és drága is.












Így aztán hamar le is felvonózunk, ami azért önmagában is egy kellemes bámészkodós élmény. Néha egész jacaranda fasorok felett lebegünk el és a kikötőben lévő óriáshajóra is jó rálátni. A prkolásért ha jól emélkszem 6,40 Eurót fizetünk.
El is ment a nap és hazamegyünk, dorádát vacsorázunk.

6 megjegyzés:

  1. Kár, hogy ilyen szürke volt minden, biztos ez is felelős volt a nyomott hangulatért. Emlékszem, első alkalommal mikor Párizsban jártam, (habár nyár volt) szakadt az eső és hideg volt, minden borús, szürke. Nem is értettem, mit esznek ezen a népek, szerintem ronda és kopott... Aztán később, mikor szép időben láttam, egész más arcát mutatta. Azóta sincs a kedvencek között, de azért jócskán felkapaszkodott azon a képzeletbeli ranglétrán.
    A képeid ennek ellenére kiválóan megragadják a hely szépségét, nekem hangulatosnak tűnik. Azokkal a szánkókkal egyébként nyáron is lehet a füvön csúszkálni?

    VálaszTörlés
  2. Szia Ditke!
    Sajnos problémám van a képek feltöltésével és most látom a kérdésed után, hogy az egyik kép meg sem jelent, most megpróbálom utólag beletenni it ta szánkóknál a végén.
    Ezeket két ember iránytja és a meredek betonúton száguldanak le a hegyről 2 km-t, úgyhogy utasok ülnek benne.
    Párizsban nem voltam. Nem tudom megmagyarázni, de Párizs és London hidegen hagy, egyáltalán nem vágyom oda és nem fog fájni, ha soha életemben nem is látom őket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Betonúton?? Úristen... ha az ott felborul 😱 bár gondolom nem szokott, de én azért félnék.

      Törlés
    2. Rendes autóút, ahol még autók is járnak, csak elvétve és iszonyat meredek. videókon láttam a youtubon. Jó lett volna élőben is látni. Nem hiszem, hogy felborul.

      Törlés
  3. Herrlich diese Blütenpracht und der Jacaranda. Mit den Blumenteppichen hatten wir auch wieder im Ort und heute die Grossen in La Orotava. Hab schon über Webcam geschaut. Hinfahren werden wir wohl nicht.

    Liebe Grüsse

    N☼va

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Danke Nova. Die Blütenteppiche wurden dann am zweiten Wochenende neu gelegt...Liebe Grüße

      Törlés

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről