2018. június 14., csütörtök

Madeira - Levada Norte Boa Mortenél

Május 10.

Tovább alszunk ma és csak 11 körül indulunk el az egyik levadához, ami Boa Mortéból indul és a Levada Norte része. A kiindulópontot, mint mindig, nehezen találjuk meg. A levada egy eukaliptuszerdőn át indul és sok színes virág is van az út mentén. Később a Serra de Aqua völgyre lehet rálátni. Itt kis kertgazdaságok mellett haladunk el. Ma szuper idő van, süt a nap, alig van felhő, de hőség sincs. 













 








Később a levada a zöld hegyoldalban vezet tovább, fák nélkül, innen a Ribeira Brava völgyére lehet rálátni, ez a szakasz nagyon szép. Végül egy mély völgybe érkezve ér véget a levada, illetve innen még át lehet menni egy nagyon vizes, nagyon sötét és dohos szagú, kb. 300 m hosszú alagúton, ahonnan a levada még továbbvezetne. Ezt is kipróbáljuk, bár nem éri meg, mert egy kínszenvedés a dagonyás alagúton átvergődni és a másik oldalon ugyanúgy a völgyre lehet rálátni, de a levada ott már elhanyagolt és omladozó, meg benőtte a gaz, így itt már a könyvünk sem ajánlja, hogy továbbmenjünk. A könyvünkben azt is olvastuk, hogy ennél a helynél és más elhagyatottabb levadaknál is szoktak lenni tolvajok, akik a sötét alagútakban várnak az áldozatukra (ezt szerencsére csak a túra utána tudtam meg, de nekem még így is félelmetes volt az alagútban). 





















 
Azután visszafordulunk és ugyanazon az úton megyünk visszafelé. Sok nézelődéssel, lassú menetben 4,5 óra alatt tesszük meg az utat oda-vissza. A kiinduló pontnál, be akarunk ülni egy kávéra a bárba (O Pinheiro). Iszonyú lepukkadt hely. Kint ülünk egy darabig, de a bentiek le se sz…nak, így aztán inkább felállunk és elmegyünk. Ehelyett Ribeira Bravaban iszunk egy nagyon finom cappuccinot, a P.D. üzlet utcájának a sarkán. Itt nagyon figylemes és kedves a felszolgáló és a legnagyobb adag és a legfinomabb a kávé. 

Még bevásárolunk vacsorára valót és befizetünk egy utazási irodában egy delfinleső katamaránkirándulásra. Két dorádát vacsorázunk. Este készülődünk, már összepakolunk a holnapi nagy Pico Arierio – Pico Ruivo túrára.

1 megjegyzés:

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről