2010. augusztus 26., csütörtök

Kanári-szigetek

Teneife középen fekszik, a hét tagból álló, Kanári-szigeteket alkotó félkörív vonalon. A félkörív Afrika partjaihoz egész közel indul el, majd attól egyre távolodva, egyre messzebb nyúlik az Atlanti-óceánba.
A láncolat első szigete a kopár Lanzarote, mely Tenerifénél valamivel kisebb, a hét sziget közül a negyedik legnagyobb. A következő sziget Fuertevantura. Bár nem tudom, mit jelent a neve, de olyan csodálatosan dallamos hangzása van, hogy beleszerettem a nevébe. Ő a Kanári-szigetek második legnagyobb szigete, de nagy részét homoksivatag borítja. Ezután következik Gran Canaria, a „Nagy Kanári”, mely a nevével ellentétben csak a harmadik legnagyobb sziget. Formája kör alakú. E sziget napjainkban a turisták legkedveltebb célpontja. Éghajlata szinte állandóan tavaszi. Kellemes homokos strandjai miatt oly kedvelt a sziget, de kedvező domborzati viszonyai miatt ő a szigetláncolat legsűrűbben lakott szigete, szinte már zsúfoltnak is mondható. A táj változatos, hol kopár, hol buja zöld. Utána következik Tenerife, a legnagyobb sziget. De nem csak a legnagyobb, hanem a legtöbb látnivalót is ő kínálja. A 3718 m magas Pico del Teide egész Spanyolország legmagasabb csúcsa. Útikönyvek szerint a szigetet bejárva a világ összes klimatikus övezetét megtalálhatjuk itt. Ezt nem is kétlem, hiszen bennem ez az érzés az első kirándulásunk során is már körvonalazódott, de nyilvánvalóvá akkor vált, amikor felmentünk a Teidére. Már tettem említést a beszámolóm elején is az időjárási különbségekről, de most szeretnék erről bővebben is írni. A sziget közepén hosszanti vonalban húzódó hegység, szó szerint befogja az északról érkező óceáni passzátszeleket. Ezt magam is csak többszöri magyarázat után értettem meg kristálytisztán. A magas páratartalmú passzátszél, elérve a magas hegyeket felszállni kényszerül, majd a magas, hideg zónában kicsapódik belőle a pára és esőfelhők képződnek. Az esőfelhők beleütköznek a hegyláncba és kiengedik magukból a csapadékot, nem jutnak át a hegygerinc felett. Ennek a folyamatnak – ami szinte minden nap lejátszódik – köszönhető, hogy a sziget északi oldala dús zöld, míg déli fele kopár, sivatagos. Ez persze érzékelhető hőmérsékletkülönbséget is okoz a sziget két oldalán.

Teide Nationalpark és a távolban La Gomera körvonalai
Tenerife legközelebbi szomszédja nyugaton a kis, kerek formájú La Gomera. A kis sziget tulajdonképpen egy vulkáni hegy, az óceánból kiemelkedő csúcsa. A szigetet egyedülálló buja zöld növényzet borítja. Szárnyashajóval fél óra alatt át lehet érni ide Teneriféről. Végül a két távolabbra eső kis sziget következik: El Hierro és La Palma. Szinte elolvadnak ezek a szavak a számban, olyan szépen csengenek. Bár egy szót sem tudok spanyolul, nem is ismerem e szavak jelentését, mégis gyönyörű szépnek tartom őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről