2010. augusztus 24., kedd

München - ismerkedő séták 2.

München bemutatása az én szememmel
2. rész, Königsplatz, Nympenburg, Oktoberfest

Könisgsplatz
Következő sétám ismét a belvárosba visz. A munkából megyek éppen hazafelé és a villamosról meglátok egy hátrébb eső téren valami szép épületeket. Szakad az eső, de leszállok és elindulok arra. A Königsplatzra érkezek. A tér közepén egy hatalmas diadalív szerűség áll: A Propüleiák. E név hallatán ismét az athéni Akropoliszra gondolok. A tér két oldalát két múzeum határolja (az egyik a Glyptothek, melyben szobrok vannak kiállítva, a másik az Állami Antikgyűjtemény épülete). Az összkép nagyon emlékeztet a budapesti Hősök terére! Kicsit távolabb egy nagy, fekete obeliszket látok, arra megyek tovább és a Karolinenplatz-ra érkezek. A gigantikus obeliszket 1833-ban állították, annak a 30.000 bajor katonáknak az emlékére, akik Napóleon szerencsétlen oroszországi hadjárata során estek el.

Marienplatz
Innen ismét az óváros felé indulok, továbbra is esik az eső. Gyönyörű házak között sétálva érem el hátulról, a Városháza mögül a Marienplatz-ot, ahol előző sétám óta hipp-hopp gyorsan felállították a karácsonyi árusok bódéit és a hatalmas karácsonyfát. Addig mászkálok itt, míg besötétedik, és láthatom a belvárost kivilágítva is: csodálatos. Tele van cicomával, de valahogy ízléses. Más, mint otthon.

Nymphenburg
2002. decemberf elejét írunk. Szabad hétvégém van. Szombaton elmegyünk a kolléganőmmel Nymphenburg-ba.


Itt található a város legismertebb kastélya, mely egy angol mintára épített óriási parkban áll. Egy egykori királyi vadászkastély bővítéséből lett a mai épület. Ahogy leszállunk a (kék színű) villamosról, a várost átszelő Wurm-patak partján vezet a kastélyhoz a szép gesztenye fasoros sétány. A patak a kastély előtt kisebb tóvá széleseik ki, ahol rengeteg hófehér hattyú ringatózik a vízen. Órákat lehet eltölteni a kastélyparkban, mire minden szegletét bejárja az ember. Első alkalommal, csak sétálok a parkban. Tavasszal megnézem a Botanikus Kertet és később az „Ember és természet” nevű kitűnő múzeumot, ahova vasárnaponként ingyenes a belépő, mint ahogy sok más müncheni múzeumba is. Ez a múzeum elképesztően élethűen ábrázolja a Föld és az emberiség fejlődését. A kastély kertjében van még néhány szép építmény, de a hétvége egyértelműen nem a legjobb időpont idelátogatni, mert a turisták tömege ellep mindent.

Későbbi kép, tavaszi virágzáskor:


Theresienwiese és Oktoberfest
A Theresienwiese az Oktoberfest, tavaszi fesztiválok, bolhapiac és a karácsonyi kirakodóvásár helyszíne. Hatalmas nagy, lebetonozott terület a belváros közepén. A „mező” egyik oldalát a Schwanthaler Höhe (egy dombosabb rész) határolja, itt áll a Bavaria Emlékmű.


Bavaria Bajorország latin elnevezése, melyet egy női védelmező patron alakja szimbolizál.

Pár szót az Oktoberfestről. 1810 óta rendezik meg minden évben a világ legnagyobb fesztiválját a „Terézia mezőn”. A müncheni sörgyárak ekkor lovas kocsin hozzák hordókban az extra, erre az alkalomra készített különleges sört, aminek jóval magasabb az alkoholtartalma, mint a palackozott söröké. Ezt a sört az Oktoberfest ideje alatt, különösen szép címkével ellátott üvegekben a boltokban is lehet kapni.


Az Oktoberfest története: 1810. Október 12-én tartotta Ludwig herceg és Theriesia hercegnő egy müncheni mezőn az esküvőjét. Azóta nevezik a mezőt Theresienwiese-nek. Az első ünnepséget október 17-én nyitották meg ezen a mezőn, és mert Ludwig herceg a görög olimpiai játékok rajongója volt, ezért az ünnepség sportesemények sorozatában nyilvánult meg. Majd évekig sportjelleggel rendezték meg az Oktoberfestet, egyesek szerint ez volt az olimpia elődje. A legjelentősebb sportága lovasverseny volt. A későbbi évek során egyre több körhintát és más szórakozási eszközöket létesítettek a fesztiválon. Majd 1850-ben állították fel a Bavaria Emlékművet....


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről