2010. szeptember 5., vasárnap

A mi benyomásaink

Tények és egyéni vélemények tőlem a Yucatan-félszigetről:

Elsőként az index.hu Mexikó fórmán olvasott megadott infók közül cáfolnék egy párat.

- Azt írták, hogy tilos kaját bevinni az országba, még a bőröndben kekszet, csokit sem.
->Barátaink bőröndjét áttúrták a beutazáskor és semmiféle kekszet és egyéb becsomagolt rágcsálnivaló jellegű kaját nem vettek el.

- Olyat is írtak, hogy nem szabad bevinni az országba rovarirtó szert (ez igaz is, ipari mértékben!)
-> Baromság! Vittünk Raidet és nem érdekelte őket, náluk pedig minden nagyobb üzletben legalább 50-féle Raidet lehetett kapni, még skorpiót ölőt is!

- Azt is írták, hogy annyi a tope (fekvőrendőr), hogy mindenfelé csak 30 km/h-val lehet haladni, meg hogy az autópálya közepén is ott van, meg hogy az utak szörnyű minőségűek. -> 4000 km-t mentünk autóval. Volt topes bőven, de mindig csak a lakott területek előtt, azokon belül és utánuk, csak úgy az út közepén ok nélkül nem. Ha váratlanul volt az autóúton ilyen, nem lakott területen, akkor ott volt egy házikó, vagy valami más, ami miatt ember mehetett volna át az úton, hamar rá lehetett jönni a rendszerére, mikor, hol várható. Egyáltalán nem lassítják le az utazás tempóját olyan mértékben, ahogy mondták mások. A 4000 km-nyi út 70%-a igen jó minőségű volt és olyan üres, hogy sokszor fél órán át senki sem jött velünk szembem.

- Mexikó koszos ország. –> Semmivel sem koszosabb, mint Magyarország!

- A nyilvános wc-k az ásatási területeknél tiszták és túlnyomórészt még szépek is voltak, áruházakban úgyszintén, és Pemex benzinkútnál is tisztább volt, mint egy magyar benzinkútnál lett volna. A szállodákban pedig le volt ragasztva a fedele papírszalaggal, amire rá volt írva, hogy sterilizálva.

- Árak és üzletek: minden olcsó, de a Wal mart nevű (amerikai) üzlet nagyon drága, nála sokkal olcsóbb a pelikánnal jelzett illetve S. Che nevű nagy bevásárlóközpont. Ox xo minden nagyobb településen van. Pici falvakban csak a helybéliek bódéi, ahol szinte csak konzervkaját árulnak. Minden élelmiszerüzletben a dolgozók hajhálót és papírmaszkot, gumikesztyűt viselnek, hajhálót a gyorséttermekben is. Sok üzlet sokkal magasabb higiéniai szinten állt, mint Magyarországon. A nagy szupermarketekben mindent lehet kapni. Ami érdekes, hogy rengeteg nagy kiszerelésű árucsomag van, pl. 800 ml-es sampon, meg hasonlók, nagyon olcsón. Minden nagy szupermarketben van egy gyógyszertár is, amúgy meg egy utcában minimum 5 gyógyszertár van egymás mellett.

Nagyon sok helyen lehet piszkosul olcsón sokat és jót enni, pl. 80 Pesoért Palenqueben…

A szállodák mind tiszták voltak és a személyzet mindig kedves volt. Általában minden ember kedves és segítőkész volt, ami helybéliek szerint azonban nem mondható el egész Mexikóról, csak a Yucatanra jellemző.

Sajnos télen korán jön az este, 17 h-kor kezd sötétedni és 17:30-kor már este van.

Rengeteg az ellenőrzés. A rendőrök nem akarnak semmit tőled, ha kellőképp óvatos vagy, nem kerülsz korrupt rendőr kezébe sem. A katonai ellenőrzések többsége egy vicc. Ha ki is pakoltatják a bőröndöd, közben beszélgetnek, oda sem figyelnek, az egész csak egy színjáték. Pénzt persze mindeki akar szedni, mindenért, ez ellen nem lehet mit tenni, fizetni kell.

Benzinkútból rengeteg van (Pe m ex), a benzin fele árán van az itthoninak. A benzinkutas nagy úrnak képzeli magát. Már, amikor látja, hogy be akarsz hajtani, odatessékel ahhoz a kúthoz, ahova ő akarja, hogy menjél. Minden esetben ő tankol és nem fogad el borravalót (mindig visszautasították), viszont ha ablakot pucol, azért elvárja a borravalót, 5 Peso elegendő, ettől már vigyorog.

A pénz. Nagyon sokat gondolkoztunk előre, végül vittünk Dollárt és kezdetnek valamennyi Pesot is. A tapasztalat az, hogy ha valaminek az ára ki van írva Pesoban és Dollárban is, akkor a Dollár a lehúzós, mert úgy számolják át, hogy Dollárban sokkal többet fizess, ezért ajánlatosabb a Pesoval való fizetés. Az Eurot beváltják, de nem szeretik. Mi a pénzünket több részre osztottuk. Ha kiszálltunk az autóból, mindenhova magunkkal vittük, ha a kocsiban hosszabb úton voltunk, kisebb pénzt hagytunk a kis táskában, ami elől volt és a többit borítékokban eldugtuk az autóban. Ezt azért, hogy ha útközben akarnak kirabolni, valszeg a szem előtt lévő táskát viszik el egészben és annyi. Ha rendőr akar büntetni, akkor is jobb, ha nem lát bele a pénztárcába, hogy ott még több lóvé is lapul. Háromszor vettünk ki nagyobb pénzt bank automatából, ezzel nem volt semmi gond, sőt sokkal jobb árfolyamon váltotta át a pénzt, mint az itthoni bank. (1 Euróért az automatából 19 Pesot kaptunk, itthon a bankban csak 15-ét!!) Kártyával sosem fizettünk sehol, ezt itthon is kerüljük.

Telefon. A dominó kártyás mobilomra egyszer sem jött térerő, M. német mobiljára viszont igen. A hazatelefonálás szinte lehetetlen. Az Cancunban vásárolt „world phone card” csak Cancunból használható, a többi városból nem. Megkértünk hotelrecepciókat, hogy telefonálhassunk a pultjuktól. A német számmal nem volt gond, a magyart sosem fogadta el. Megpróbáltuk M. német mobiljáról is, ugyanez lett, német számot felhívott, a magyart nem. A német telefonról nem ment el az sms sem Magyarországra, az enyém meg ugye halott volt. Szóval egyszerűbb az e-mail írás az otthoniaknak, mint a telefonnal bajlódni.

Szúnyogok ás egyéb állatok:

Szúnyogok mindenütt voltak, hol többen, hol kevesebben, hol minik, hol lovak, hol vadabbak, hol nem. Rengeteg Authan kell a nyaralásra (ezt a mexikói boltokban sokkal olcsóbban és több verzióban is – pl- krém, nedves törlőkendő – lehet kapni). Az Authan hatása kb. egy óra múlva alábbhagy, mindig utána kell spriccelni, ezért ne feledjük el a romterületekre is magunkkal vinni! Tulum romterülete a legdurvább szúnyogok tekintetében. Több száz csípést okoztak a mini, muslica méretű szúnyogok. Javaslom a nem éppen bőrbarát, de sokkal hatéknyabb "deet" tartalmú szert (pl. kék Vape), ez tartósan hatékony.
A szúnyogoktól még kellemetlenebb csípős állatka az ún. sandfly, azaz homoki bolha. Úgy néz ki, mint egy muslinca. Azokon a strandokon tanyázik ezrével, ahol vizífű van kisodorva a partra és halmokban áll, rohad, ebben él. A homokban fekve nem venni észre, hogy éppen csípked, de kicsivel később aprócska,  kőkemény kiütések jönnek a csípések helyén, amik veszett módon viszketnek, még egy hónapon át és semmilyen kenőcs nem enyhíti a viszketést. 

A Yucatan egy hatalmas madárrezervátum. Rengeteg mocsaras terület van. Állandóan láttunk pelikánokat, íbiszeket, fehér- és szürke kócsagokat az utak mentén, sok szara szerű fütyülő madarat is láttunk, kormoránt, kanalas gémet, flamingókat is csak úgy az autóút mentén. Az iguánák a romterületek kövein szeretnek sütkérezni. Skorpió is jócskán van, mi csak egyet láttunk a reggeliző helyiségben. Kígyót többször láttunk, hogy mérgeset vagy sem, azt nem tudjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Fontos adatvédelmi információ!!! Kérlek olvasd el!!!

Kedves Követő! Minden hozzászólásnak örülök és megpróbálok, amennyire időm engedi, válaszolni is mindegyikre. Gyűlölködő, politikai tartalmú vagy reklámcélt szolgáló hozzásólások, vagy amelyek egyáltalán nem tartoznak a témához vagy a blogba, automatikusan törlésre kerülnek.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerint fel kell hívjam a figyelmét a megjegyzést hátrahagyó személyeknek, hogy aki itt megjegyzést hagy hátra, az annak nyilvánosságra tételével elismeri, hogy tudomásul vette, és egyetért vele, hogy adatai ezen a weboldalon (a Google és Blogger által) tárolásra és feldolgozásra kerülnek. Lásd: főcím: Felvilágosítás adatvédelmi irányelvekről